Welcome, visitor! [ Register | LoginRSS Feed











Borderline Kişilik Bozukluğu

| Sohbet Hatları | Ekim 27, 2017

Borderline kişilik bozukluğunda kendine zarar verme eğilimi çok sık görülür. Manipülatif intihar girişimleri, kendine zarar verme gibi davranışlarına depresyon, işlevsellikte bozulma, duygulanımda dalgalanmalar, dürtü kontrolünde zorlanmalar, boşluk duyguları ve kaygı eşlik eder.

Toplumda korkulan ama bir o kadar da yeterince bilinmeyen Sınır Kişilik olarak tanımlanan Borderline kişilerin ilişkilerde yaklaşma ve uzaklaşma sık yaşanır. Sevgi ve nefret, öfke ve suçluluk, yüceltme ve değersizleştirme şeklinde yine gelgitlere rastlanır. Borderline Sınır Kişilik bozukluğunda kişi iyi ve kötünün sentezini yapmada güçlükler yaşar.

-Sınır kişilik nedir?

Sınır kişilik, boşluk duyguları, kimlik karmaşası, kontrolsüzce ortaya konan öfke tepkileri, özel ilişkilerde aldatılma ve terk edilme korkuları, ilişkilerde karşı tarafın ilgisini çekmek üzere yapılan manipülatif davranış, intihar girişimleri, göz korkutmalar, zaman zaman gerçeklik algısının kaybı gibi özellikler gösteren bir kişilik yapılanmasıdır.

-Ne zaman bozukluk olarak adlandırılır?

Tüm diğer kişilik tiplerinde olduğu gibi, 18 yaşına kadarki 3 yıllık dönemde bu özellikler kendisini gösterdiyse, ilişkileri ve işlevselliği de olumsuz etkilemekte ise kişilik bozukluğundan söz edebiliriz.

– Sınır kişilik bozukluğu olanlarda ne gibi dürtü kontrol sorunları yaşanır?

İki temel dürtümüz olan cinsellik ve saldırganlık, sınır kişilik bozukluğunda denetlenemeyen şekilde ortaya çıkar. Kişi karmaşık, rastgele ilişkiler yaşar; öfke tepkileri ise kontrolsüz ve çiğdir.

-Borderline kişiler mesafe koymakta sorun yaşarlar mı?

Evet ancak şöyle bir paradoks vardır, hem çok yakın ilişki kurmaya ve güven duymaya ihtiyaç duyarlar hem de güven sorunları ve aldatılıp, terk edilmekle ilgili korkuları o kadar yoğundur ki savunma amaçlı olarak ani ve tepkisel şekilde mesafe alırlar. Bu türden gelgitleri çok sık yaşadıkları için ilişkileri ve duyguları stabil olmaktan uzak ve yıpratıcı hale gelir.

Öncelikli olarak bilinmesi gereken, her psikolojik sorun gibi bunun da temelinde iletişim eksikliği yatar. Şayet güvenebileceğiniz bir konuşma arkadaşınız ya da psikoloğa gitmek için vaktiniz yok ise belirtileri fark ettiğinizde, eksikliği giderebileceğiniz bir mecra olarak canlı sohbet hatlarını da deneyebilirsiniz. Her biri eğitimli özel kadın partnerle ile dakika ve konu sınırlaması olmadan konuşabilirsiniz. Canlı sohbet hatları tam güvenlidir. Konuşmalarınız asla kayıt altına alınmaz. Sırlarınız ya da kişisel bilgileriniz sizinle partneriniz arasında sır olarak kalır. Bu numaralar üzerinden verilen hizmetler dakika başına ücretlendirilir.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.